Назад

Аматерас –
годишна изложба/конкурс
за хартиено изкуство

Идеята се заражда през 2008 година на арт резиденция в музей Нелимаркка, Алаярви, Финландия, където Даниела Тодорова е привлечена от чара на хартиеното изкуство. Самата тя започва активно да работи в това направление, като в последствие е поканена за член на международната асоциация на авторите работещи с хартия – IAPMA. Създаването на изложбата е спонтанно решение в България да бъде показано различно изкуство. Организатор е Арт студио Аматерас, основано от Даниела Тодорова и Тодор Тодоров.


През 2009 година изложбата/конкурс става реалност. Това е първия проект на Арт студио Аматерас фокусиран върху хартиеното изкуство. През 2011 година студиото основава фондация Аматерас, която продължава мисията на студиото, като я надгражда и разраства. Събитието предизвиква силен интерес и това довежда до естественото създаване на София хартиен арт фест.


Конкурса се оказва притегателно събитие за стотици автори, които ежегодно кандидатстват вече над 13 години. Международно жури обявява наградените автори, чийто произведения стават част от колекция Аматерас. Фондацията предоставя на наградените автори възможности за участвие в други проекти и самостоятелни изяви.


Конкурса започва като изложба за хартиено изкуство малък формат, представен всяка година в пространството на галерия Арт Алея. През 2017 година организаторите променят статута на конкурса и увеличават формата на произведенията. Това развитие на проекта, се налага поради нарастващият брой запитвания за кандидатури с по-мащабни произведения.


В своя дълъг живот изложбата става популярен форум за хартиено изкуство и всяка година поднася на публиката вълнуващи експозиции, представящи стотици произведения в дух на новаторство и естетика с екологично послание.


В годините безценен партньор на конкурса е IAPMA, която съдейства за реализацията, популяризирането и статута на събитието.