Назад

Единни в изкуството

United in Art

Проектът

Проектът е замислен като дългосрочен обмен между България и северните държави. Иницииран е от фондация Аматерас, като продължение на дългогодишни взаимоотношения с артисти и организации, свързани или принадлежащи на севера. Част е от програмата на София хартиен арт фест и резидентска програма в Павликени. Основен приоритет е толерантността и междукултурният диалог в настоящите размирни времена. Това е залегнало в тематиката на произведенията и дискусията, предвидена в проекта.

„Единни в изкуството“ е основан е по време на есенния панел на София хартиен арт фест 2022, отвеждайки ни в загадъчната Северна Европа. Представянето на автори от тази част на континента има своята предистория. През 2013 година в Биеналето за хартиено изкуство за първи път е изложена селекция от инсталации и обекти от северните държави. С тази изложба се роди идеята за проекта „Единни в изкуството“, фокусиран върху обменни инициативи с Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. През последните години интересът към съвременното изкуство от Северна Европа и Скандинавия нарастна. То е известно с втъкания мистицизъм, който се прокрадва през дифузно осветление, внасящо очарование и загадъчност. Произведенията са в широк спектър – от графика и колаж, до обекти, инсталации и скулптура.

Живеем в динамично време с много промени и сериозни предизвикателства, като това е запечатано в повечето произведения чрез алегория или абстрактни послания. Представените автори работят в разнообразен диапазон от идеи, техники и послания към публиката, обединени от своята хуманна и гражданска позиция в съвременния свят. Войната в Украйна разтриса съвременната реалност и авторите не остават безразлични. По свой начин се фокусират върху човека и опазването на хармонията в света, в който живеем. Произведенията провокират хуманизъм, утвърждаване на човешките ценности и опазване на мира и сигурността на планетата.

В някои от произведенията център е човекът, и по-конкретно неговата персонификация върху разкази и поеми от миналото и настоящето. Инсталационните произведения и скулптурите са предимно абстрактни. Те контрастират на двуизмерните колажи, графики със смесени техники от различни видове печат, фотография и рисунка, които чрез символи разказват лични истории. Интимните откровения и съдбовни преживявания са доминиращи.

Събитията се откриват в присъствието на официални представители на Посолствата и консулствата на Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

През 2022 година се полагат основите на обменния проект под егидата на София хартиен арт фест. Планувани и реализирани са редица събития в София и Павликени: резиденция, изложби, презентации, лекции, уъркшоп, интервюта, дискусии и др. Проектът ще се развива в годините, запазвайки своите основни приоритети.

Проектът се реализира с финансовото съдействие на програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации ’22“ на НФК, „Културен календар“ на Столична община и е част от Културен календар на Павликени.

Събития

Събития на територията на България и северните държави в периода 2022 – 2024:

2022

Изложба „Северно изкуство“, галерия Финес, София: пана, обекти, инсталации, графика и колаж (13 октомври – 5 ноември);
Виртуална изложба „Единни в изкуството“, представяща отделните произведения в експозициите;
Презентация на всички участващи автори в проекта „Единни в изкуството“ с участието им в галерия Финес, София (1 – 31 ноември).

2023

Резиденция/пленер „Единни в изкуството“ в община Павликени (1 септември – 8 септември);
Изложба „Единни в изкуството“, част от проекта „Павликени и светът“, скулптура, инсталации и хартиено изкуство в Народно читалище „Братство – 1884“ (8 септември – 8 октомври);
„Монотипия“, уъркшоп за деца с водеща Лииса Малкамо (Финландия) и деца от детската градина на Павликени (5 септември);
„Ролята на изкуството в размирни времена“, дискусия в Топлоцентрала (София), с участието на организаторите и представители от: Посолство на Украйна, НФК, Държавен културен институт, Топлоцентрала, Унгарски културен институт ЛИСТ, Полски културен институт, Jazz FM, културни оператори и артисти (10 ноември);
Прожекция на документален филм с интервю на украинския интелектуалец Сергий Жадан, получил Награда за мир в Германия (10 ноември).

Участници

Фондация Аматерас изказва благодарност към всички участници взели роля в този проект:

България: Даниела Тодорова, Петър Лазаров и Тодор Тодоров;
Дания: Ингве Рибел, Ида Гулдхамер, Кaт Скийернинг и Хенриете Тоугoрд;
Исландия: Мирея Сампер, Храфн Хролфсон и Рагнхилдур Стефансдотир;
Норвегия: Ева Сьовалл, Елън Рингстаг, Вибеке Дамгаард, Кирсти Гротмол, Ханне Фрей Хюсо и Питър Исдейл;
Финландия: Лиса Малкамо, Лайна Коскела, Туулики Пялюсахо, Анна-Майя Бергман и Нина Келтамяки;
Франция: Брюно Давид;
Швеция: Маргарете Манервик.

Дискусия:
Весела Кондакова (модератор)
Даниела Тодорова, Тодор Тодоров, Владия Михайлова, Сандра Мишкеди, Снежана Йовева-Димитрова, Ирина Козик, Милена Михайлова и Светослав Николов.

Подкрепа

Фондация Аматерас изказва огромна благодарност към всички институции, структури и пространства подкрепили проектa:

Национален фонд „Култура“, Министерство на културата
Посолство на Дания (представлява и Исландия в България)
Посолство на Финландия
Консулство на Норвегия
Посолство на Украйна
Консулство на Швеция
Държавен културен институт, Министерство на външните работи
Полски институт в София
Институт „Лист“ – Унгарски културен институт
Столична Община
Община Павликени
Галерия „Финес“
РЦСИ Топлоцентрала
Народно читалище „Братство – 1884“ Павликени
Комюникейшън Санс Фронтиерес, Франция/България
Jazz FM