Назад

Келтски и Тракийски
символи

Celtic and Thracian Symbols

Проектът

През 2009 година фондация Аматерас започва диалог с ирландския живописец Томи Бар за културното наследство и връзки между предците на двете държави – келтите и траките.


Идеята за проекта идва от Даниела Тодорова, която изследва соларните култури от цял свят, основен фокус в част от нейното творчество. Сходните авторски търсения в сфера, която доближава и двете древни култури, предпоставя развитието на проекта. Двете цивилизации са свързани с почит към Слънцето и Великата Богиня Майка. Проектът хвърля светлина върху един малко известен факт: в древността ученик на Орфей, небезизвестният Залмоксис, попада в Британия и там запознава келтите с древните Орфически мистерии. Това е описано в множество изследвания и книги за келтската култура и друидите в Ирландия и Обединеното кралство (справка: „Друидски Мистерии“ на Филип Каргом).


Проектът се състои от три изложби в периода 2009 – 2011 година, същевремено цели да провокира учени от двете държави да задълбочът търсенията си в непознатите връзки между двете култури. Програмата включва съпътстващи лекции от български и ирландски историци и археолози. „Келтски и Тракийски символи“ допринася в изследванията на визуалната култура и символика на келтите и траките, които са много по-близки, отколкото се е предполагало до момента.


Куратор: Даниела Тодорова


Проекта „Келтски и Тракийски символи“ се осъществява под патронажа на Негово Превъзходителство Емил Ялнъзов, посланик на България в Ирландия.

Събития

Реализираните събития в двете държави са проведени на територията на София и Дъблин:

2011

Изложба „Тракийски и келтски символи“, изложбено пространство в библиотека Джеймс Ъшър, Тринити Колидж, Дъблин (09 февруари – 09 март).

2010

Изложба „Символи“, Атриум на Министерство на правосъдието, Дъблин (31 юни – 25 юли).

2009

Изложба „Тракийски и келтски символи“ с лекция „Обичаи и фестивали на ирландската Нова година“ от Клода Дойл, куратор от Национален музей на Ирландия в Дъблин, галерия Средец, София (02-10 декември).

Участници

Фондация Аматерас, Тодор Тодоров и Даниела Тодорова благодарят на Томи Бар за съвместните изяви.

Подкрепа

Фондация Аматерас изказва огромна благодарност към всички институции, структури и пространства подкрепили проекта:


Министерство на културата на Република България;
Национален фонд „Култура“, МК, България;
Министерство на външните работи, България;
Министерство на правосъдието, Ирландия;
Министерство на туризма на Ирландия;
Посолство на България в Ирландия;
Посолство на Ирландия в България;
Департамент История на изкуството и департамент Славянски езици, Тринити колидж, Дъблин, Ирландия;
Галерия Средец, Министерство на културата, България;
Изложбено пространство на библиотека „Джеймс Ъшър“, Тринити Колидж, Дъблин, Ирландия.