Назад

„Колажи 66“
изложба на Зорина Милковска

Четвъртата изложба от програмата на София хартиен арт фест 2021 е самостоятелна изява на Зорина Милковска в галерия Контраст.
Заповядайте на 15ти юни (вторник) от 17:30ч в галерия Контраст (ул. Цар Самуил 49), за да открием заедно изложбата!


Това е първата среща на фестивала с елегантното пространство на галерията, закътана в старата част на градския център – място добре познато с представянето на елитни български съвременни автори. Проектът „Колажи 66“ беше предвиден за програмата на предходното издание (СХАФ 2020), но поради извънредната ситуация около Сovid-19 беше отложен за настоящото.


„Колажи 66“ е дебютно самостоятелно участие на Зорина Милковска в София хартиен арт фест. Нейното дългогодишно авторско кредо е свързано с произведения в друго направление на визуалните изкуства, но през последните няколко години хартиеното изкуство започва да я вълнува, превръщайки се в страст към колажа. Тя е позната с произведения в керамика и светлина, свързани с човешки древни ритуални предмети. Настоящият проект е изненада за всички, които добре познават творчеството ù. Проектът „Колажи 66“ е резултат на един творчески период в търсене на новото, експеримента и интуитивното следване на съзидателния творчески дух.


Ето какво казва авторката в своето откровение за тази колекция:


„… Срещата ми с хартията, като материал, чрез който да се изрази идея, за мен бе нова и изненадваща. През целият ми творчески живот съм изразявала своите идеи чрез керамични техники, тоест чрез използване на земя, вода и огън, все стихии изискващи респект и съобразяване. Общуването и опитомяването им е доста трудно, рисково, понякога много удовлетворяващо, а понякога и разочароващо.
Изведнъж, по странно стечение на обстоятелствата, се срещнах с хартията като материал исредство за изказ. Предимствата са бързината на реализация, както и не толкова силната съпротива и собствена воля на материала. Това не означава, че е лесно, о, съвсем не. Идеята за сътворяване на нещо е някак далеч от логика. Това е с илна вътрешна потребност и път изпълнен с трудности, съобразяване с материала и смирение.“


Експозицията може да бъде посетена от понеделник до събота от 11:00ч до 19:00ч, и неделя от 11:00ч до 18:00ч, в периода 15ти до 30ти юни в галерия Контраст (ул. Цар Самуил 49).

публикувано на 11.06.2021