Назад

„Градска археология V“
Самостоятелна изложба
на Леонардо Готлейб

Между 25 май и 18 юни в зала „Триъгълна кула на Сердика“ София хартиен арт фест ще представи самостоятелна изложба на Леонардо Готлейб, популярен аржентински творец. За представените графики Готлейб използва техниката ксилография, или гравюра върху дърво.

Ето какво казва Леонардо Готлейб за експозицията:
„Те са създадени с тази цел – да бъдат като призив за опазване на околната среда. Трябва да знаем как да открием равновесието между науката, културата и технологията. Не всичко е печалба. Трябва да имаме поглед, който минава през сърцето, да знаем как да се свързваме с останалите човешки същества, а за това е много важно да знаем как да уважаваме нашата Майка природа. Климатичните промени чукат на вратата и трябва да знаем как да опазим планетата. Никога няма да се уморя да говоря за това.“

Леонардо Готлейб е роден в провиния Чако, където се намира най-голямата българска диаспора в Аржентина и неговата връзка с българската общност бележи начало от ранните му години. Готлейб е представян в самостоятелни изложби в Аржентина, Чили, Уругвай, Парагвай, Колумбия, Испания, Германия, Италия, Полша и в други държави. Участвал е в повече от 100 биеналета в Америка, Европа и Азия, в които многократно е награждаван.

На откриването на изложбата Леонардо лично ще представи творчеството си.

Представянето му в България е съпътствано и с прожекция на документалния филм „Сърце като птица“ (2016), който разказва за аржентинския поет с български корени Марио Несторов (1936 – 1980). Тридесетминутният киноразказ е дело на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ с автори Аксиния Иванова, член на Съюза на аржентинските писатели (SADE) и инж. Иван Цанков.

Изложбата е част от дългосрочния Българо-Аржентински арт проект на фондация Аматерас. Тази година се организират различни събития в периода на София хартиен арт фест.

Събитието ще се открие от Н.Пр. Алфредо Н. Атанасоф, Посланик на Аржентина в България.

Съорганизатори са Посолство на Аржентина в България и Регионален исторически музей – София.

Изложбеното пространство „Триъгълна кула на Сердика“ е отворено всеки ден между 10:00 и 18:00 ч.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант ’22“ на НФК, Програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

публикувано на 18.05.2023