Назад

Неизказано

Експозицията е част от раздела Биенале за хартиено изкуство, кураторска селекция на произведения от колекция „Аматерас“, представяща абстрактни хартиени произведения. Ситуирана в пространството на галерия Сан Стефано, изложбата ще бъде отворена за посетители от 12.05.2022 до 08.06.2022.

Това е третата изложба от Биеналето, отличаваща се с произведения, които отправят ненатрапчиви послания към зрителя. Абстрактното изкуство, чистата геометрия и монохромната стилистика винаги събуждат въпроса „Какво е посланието на автора?“. Повечето от тези послания са скрити и това дава възможност на зрителя сам да довърши неизказаното в общуването си с произведението. Всеки от авторите има своя лична философия и поглед към заобикалящата го среда, но ги изразява деликатно, с минимални средства.


Селекцията представя 16 автора от 10 държави. В тази изложба са селектирани: Юко Нишимура, Шоко Фукуда, Аяко Абе Милър, Йошио Хасегава, Норико Амано, МикиНакамура и Кийоши Юнохара от Япония; Снежана Симеонова от България; Ричърд Суини от Великобритания; Жанин Де Раймекер от Белгия, Присила Робинсън от САЩ; Жозефин Темин от Мексико; Мириам Лондоно от Колумбия, Джими Пуули от Финландия, Маргарета Манервик от Швеция и Мишел Летие от Франция.


Събитието ще бъде открито от г-жа Весела Кондакова, Зам. министър на културата.


Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“.

публикувано на 27.04.2022