Назад

Танц на Слънцето

Кинетичната скулптурата на Тодор Тодоров задвижвана от теченията на вятъра е проект за градската среда, иницииран от фондация Аматерас. Пластиката символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония, и дългогодишните приятелски отношенията с България. За реализацията на проекта огромно съдействие оказват Столична община и Посолството на Япония в България, подкрепата на организации и личности обвързани с Япония, благодарение на които творбата ще може да се посети на живо.


Откриването на произведението е заключителното събитие от ежегодните Дни на японската култура в България през 2020. Официалното откриване на скулптурата ще се състои на 20 ноември от 12:30 часа под патронажа на Посолството на Япония, Негово Превъзходителство Посланик Нарахира, в присъствие на официални лица от Столична община, Министерство на външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица културни организации, представящи японска култура и изкуство.


„Танц на слънцето“ е кинетично произведение, движено от вятъра, и първото от вида елементална скулптура за парково пространство в България. Елементална скулптура е авторска теория на Тодор Тодоров, представяща взаимоотношенията на скулптурата с природните елементи. Теорията е издадена на български език от издателство Алтера и на английски език от университетското издателство на Кеймбридж.


Скулптурата „Танц на слънцето“ е монтирана за постоянно в началото на Моста на влюбените до НДК, пред хотел Хилтън в София. Мястото напомня малък остров в основата на тази пешеходна зона, позволявайки на скулптурата да бъде спокойно съзерцавана, заобиколена от зеленина. Нейното присъствие в столицата ще отбелязва ежегодни събития, свързани с японската култура и приятелските взаимоотношения на двете държави.


Проектът се реализира със съдействието на:
Посолство на Япония и Столична община, Сега, Creative Assembly, TAКЕДА, АСТЕЛАС, Геотехмин, KWP, JTI, МАЗДА, ISE, FANUC, JAPE, Хилтън, Община Павликени, Община Благоевград, Община Златица, АIKI SCHOOL, YUMEIHO CLUB, KAGETSU, AIKI BUDO, SHINBUKAN, SOGA, БХС, Добринка Данчева, Виолета и Явор Костови, Емануил Манолов, Елеонора Колева, Милена Станоева Венде и Радослав Димитров.

публикувано на 10.11.2020