Назад

„Щрайх“
скулптурна колекция
на Тодор Тодоров

Заповядайте на откриване на юбилейната изложба на Тодор Тодоров, в Петък 19.11.2021 от 19:00. Своята последна колекция, посветена на струнните музикални инструменти, той представя в пространството на галерия „Райко Алексиев“. Експозицията може да бъде посетена до Събота 04.12.2021.

През последните няколко години Тодор Тодоров започва създаването на „звучащи“ интерактивни проиведения и така се ражда колекция „Щрайх“. Реализирана в рамките на три години тя рефлектира любовта на автора към музиката, която е негово ежедневно вдъхновение и съпровод. Произведенията са мотивирани от симбиозата между изпълнител и инструмент, и както споменава автора: „Забелязах, че много музиканти заприличват на своите инструменти.“

В дългия си 70-годишен път скулпторът е носител на 21 награди и е познат предимно с монументалните си произведения по света. Отличава се с нестандартен подход в кавалетната и монументалната скулптура. Създател е на теория за взаимоотношенията между скулптурата и природата – Eлементална скулптура, публикувана от издателство Алтера и Cambridge University Press.

Проектът се реализира с любезното съдействие на Национален фонд „Култура“, JTI (Japan Tobacco International), JBBA (Българо-японска бизнес асоциация), Такеда и Съюз на българските художници.

Изложбата е съпътствана от каталог в лимитиран тираж (isbn 978-619-92035-0-7), с текстове от Борис Данаилов и Чавдар Попов.
Публикуваните фотографии са дело на Мария Ангелова.


Събитието е част от програмата на София Хартиен Арт Фест 2021

публикувано на 12.11.2021