Назад

Без граници
София хартиен арт фест 2024

За четиринадесетa пореднa година София хартиен арт фест ще представи най-доброто от света на хартиеното изкуство. Тази година мотото на фестивала е „Без граници“.


В периода между 25 март и 10 ноември, 15 изложби ще представят разделите: Биенале за хартиено изкуство; Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство; Изкуство в градската среда; Хартиена арт академия; Самостоятелни изложби; Обменни, пътуващи и виртуални проекти.

Първото събитие от програмата е анонс на тазгодишното издание на фестивала – изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина. Съпътстващата го програма представя тенденцията за преливането на традициионни техники в съвременното изкуство. Събитието се реaлизира по проект „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“ с финансовата подкрепа на Европейска културна фондация.

Официалното откриване на фестивала ще се проведе на 31 май в НДК, където ще бъдат представени два от основните раздели: Биенале за хартиено изкуство и Аматерас – ежегодна изложба/конкурс за хартиено изкуство.

Във фоайе „Запад“ ще се представи селекция от участващите чуждестранни и български артисти в Биенале за хартиено изкуство. Избраните български автори ще покажат голямоформатни инсталации в изложбата „Мощ II“.

В Мраморно фоайе ще се проведе 15-ото издание на Аматерас годишната изложба/конкурс за хартиено изкуство с награждаване на победителите от представители на журито и партньори.

Програмата на фестивала е разделена в два панела: летен и есенен.

В първия, летен, панел от програмата ще бъдат представени още две изложби от Биеналето: Арт Книга в галерия Сердика и „Без граници II“ в галерия Финес. Програмата включва резидентски проекти с български и чуждестранни автори и поредица от пътуващи изложби.

През есента програмата ще постави фокус върху Биеналето, изкуството в градска среда и изложби посветени на големите годишнини, които свързват България и Япония. Експозициите включват групови и самостоятелни проекти, работилници и презентации, които са част от Дните на японската култура в България.

Съпътстващите събития към програмата на фестивала включват представяне на „Колекция Аматерас“ – резултат от дългогодишното организиране на София хартиен арт фест. Презентации и прожекции са неразделна част от представянето на артистите, привличащи нови публики. Различните работилници дават възможност на деца, професионалисти и любители на визуалните изкуства да се запознаят в дълбочина с определени технологии и възможни начини на интерпретации чрез хартията.

Организатор: Фондация „Аматерас“

Съорганизатори на фестивала: НДК, Регионален исторически музей – София

Галерии: Мисията, Мазда, Средец, Сердика, Финес, Художествена галерия – Стара Загора

Изложбени пространства: ДКИ Берлин, РЦСИ Топлоцентрала, НЧ „Братство 1884“, гр. Павликени, НЧ „Георги Парцалев“, гр. Левски и др.


ПРОГРАМА

25 март – 25 април
„Дантела на вековете“, самостоятелна изложба на Дария Альошкина, Украйна, гостуваща изложба на Биенале за хартиено изкуство 2024, Триъгълна кула на Сердика, РИМ – София. Експозицията е част от проект „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“ и Посолство на Украйна.

26 март
Съпътстваща програма към изложбата „Дантела на вековете“: 
„Витинанка“ – уъркшоп за традиционната украинска техника на рязана хартия и презентация на Дария Альошкина с павилион „Украинско ДНК“, част от Венецианското биенале за архитектура 2023.

31 май
Официално откриване на София хартиен арт фест 2024 „Без граници“ и Биенале за хартиено изкуство 2024.

31 май – 11 юни
Двe експозиции в НДК, фоайе Запад:
„Мощ II“, конкурс за голямоформатни скулптури от български автори;
„Без граници I“, селекция от чуждестранни автори.

31 май – 11 юни
Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство ’24, НДК, Мраморно фоайе.

4 – 27 юни
„Арт книга“, международна селекция, колекционерски раздел, част от Биенале за хартиено изкуство ’24, галерия Сердика, Женски пазар.

6 – 25 юни
„Без граници II“, чуждестранно хартиено изкуство, част от Биенале за хартиено изкуство ’24, Галерия Финес.

6 юли – 6 август
„Павликени и светът“, изложба и уъркшоп на автори от Кипър, резидентски дългосрочен проект, НЧ „Братство 1884“, гр. Павликени.

25 юли – 25 август
„Нови хоризонти“, изложба и уъркшоп на автори от Република Корея, резидентски дългосрочен проект, НЧ „Георги Парцалев“, гр. Левски.

1 септември – 30 ноември
„Дигитално – колекция Аматарас“, дигитална изложба, представяща ключови автори от колекцията.

2 – 15 септември
„Спирали“, самостоятелна изложба на Нобуко Уеда (Япония), част от Дни на японската култура в България, Галерия Мисията.

4 септември – 3 октомври
„Мълчалив диалог“, Асоциация NEXUS, изложба с работилници на японско съвременно изкуство, част от Биенале за хартиено изкуство ’24 и Дни на японската култура в България, Триъгълна кула на Сердика, РИМ – София.

6 – 28 септември
„Японски дух“, изложба с работилници на японско съвременно изкуство, част от Дни на японската култура в България, Галерия Мазда.

17 септември – 30 oктомври
„На открито“, изложба със скулптури на открито, РЦСИ Топлоцентрала.

10 октомври – 10 ноември
„Японски импресии“, японско съвременно изкуство от колекция Аматерас, Художествена галерия – Стара Загора.

14 – 25 октомври
„Космос на монохромите“, самостоятелна изложба на Кенджи Сато (Япония), част от Дни на японската култура в България, Галерия Средец на МК.

СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ
(дискусии, лекции, прожекции, онлайн представяния и работилници)

26 март
„Витинанка“, уъркшоп и презентация на традиционната украинска техника на рязана хартия от Дария Альошкина, Триъгълна кула на София, РИМ – София.

5 април
„Културни политики в размирни времена“ – разговор между културни оператори, обществени и културни институции, държавни институции и медии, Триъгълна кула на София, РИМ – София.

17 април
„За какво мисли човек“, представяне на едноименната книга на украинския писател Васил Габор, изд. Ерго, 2023, от преводачката Павлина Мартинова-Иванова, издателя Мартин Христов и интервю с писателя, Триъгълна кула на София, РИМ – София.

18 май
Japan Bowl VI, състезание за юноши за японски език и култура.

май – юни
Презентации и интервюта с авторите от изложба „Мощ II“.

7 юли
„Без граници“, уъркшоп, гр. Павликени.

юли – ноември
„Дигитално“, презентации с обсъждане на проектите от конкурса за РЦСИ Топлоцентрала.

юли – ноември
„Динамика във визуалните изкуства“, презентация на книгата.

3 септември
Работилници с японски традиционни техники, Триъгълна кула на Сердика, РИМ – София и Галерия Мисията.

6 септември
„Философия и калиграфия“, демонстрация в галерия Мазда.

17 септември
„На открито“, презентации на проектите в РЦСИ Топлоцентрала.

1 ноември
„Дигитално“, онлайн презентация на колекция Аматерас.


Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 и се осъществява с подкрепата на проект „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“ с финансов партньор Европейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“, програма „Културен календар“ на Столична община и други подкрепящи организации от страната и чужбина.

публикувано на 13.03.2024