Назад

София хартиен арт фест 2021

За единадесета поредна година ще се състои Фестивалът за хартиено изкуство.
Тази година той ще се проведе в периода 2 март – 30 ноември под надслов „Иновации и достижения“. Тазгодишното издание е в рамките на дълъг период, съдържащ два панела – пролетен и есенен.
Необичайната световна ситуация, предизвикана от пандемията Covid-19 и социалната дистанцираност създаде нови условия, предизвикателства за развитието на културните събития. Програмата е с хибридно съдържание – физическо и дигитално. Тя включва изложби, онлайн дискусия, работилници в градската среда с дигитални версии, уебинар, онлайн лекции, състезание за юноши и прожекции на филми. В годините СХАФ е получил международна популярност, като форум за изкуство, фокусиран върху хартията като медия.


Фестивалът започва със самостоятелната изложба „Емоции“ на Жанин де Раймекер (Белгия) в галерия „Сан Стефано“. Между 2ри и 30ти март публиката ще може да се запознае с нейните хартиени произведения, които въпреки изяществото си, подлагат под въпрос консуматорството и екологичните проблеми на съвременното ни общество, чрез употребата на рециклирана хартия от ненужни опаковки и книги.


Събитието остава вярно на почитта си към красивото и екологично изкуство, но навлиза и в сериозен дебат с различни общности, градската култура и изкуството в публичните пространства, като на 14 април ще се проведе дискусия по темата.
Очаквайте подробности!


Програмата включва девет изложби, разпределени в месеците до края на годината, които ще представят над 200 автори от 30 държави. Разделянето на програмата в два панела е с цел по-широк обхват на публики, по-голямо покритие в дигиталните социални мрежи, привличането на публика без струпване в един определен момент и независимо представяне на визуалното изкуство в условия на ограничения.


Изложби и събития:
„Емоции“ – галерия „Сан Стефано“;
„Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство“, НДК;
„Орнаменти“ – самостоятелна изложба на Красимира Дренска, НДК;
„Лаконично“ – дигитален проект в три части на Даниела Тодорова;
Колекция „Аматерас“, Триъгълна кула на Сердика, РИМ-София;
„Колажи 66“ – самостоятелна изложба на Зорина Милковска, галерия „Контраст“; 
„Японски достижения“, Галерия „Мазда“;
„Щрайх“ – юбилейна изложба на Тодор Тодоров, съпътствана от дискусия за изкуството в градска среда, галерия „Райко Алексиев“;
Представяне на новата книга за съвременна скултура на Тодор Тодоров;
Самостоятелна изложба на Какуко Ишии, галерия „Средец“;
Лекции за иновации в съвременното изкуство;
Лекции за постиженията на СХАФ през изминалото десетилетие;
Работилници.


Организатор: Фондация „Аматерас“
Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата – Програма „Визуални изкуства“ и Национален фонд „Култура“ – „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“.


Повече информация и програма можете да намерите тук.

публикувано на 02.03.2021