София хартиен арт фест 2021

02.03.2021

За единадесета поредна година  ще се състои Фестивалът за хартиено изкуство.
Тази година той ще се проведе в периода 2 март – 30 ноември под надслов „Иновации и достижения“.
Тазгодишното издание е в рамките на дълъг период, съдържащ два панела – пролетен и есенен. Необичайната световна ситуация, предизвикана от пандемията COVID-19 и социалната дистанцираност създаде нови условия, предизвикателства за развитието на културните събития. Програмата е с хибридно съдържание – физическо и дигитално. Тя включва изложби, онлайн дискусия, работилници в градската среда с дигитални версии, уебинар, онлайн лекции, състезание за юноши и прожекции на филми. В годините СХАФ е получил международна популярност, като форум за изкуство, фокусиран върху хартията като медия.

Фестивалът започва със самостоятелната изложба „Емоции“ на Жанин де Раймекер (Белгия) в галерия „Сан Стефано“. Между 2ри и 30ти март публиката ще може да се запознае с нейните хартиени произведения, които въпреки изяществото си, подлагат под въпрос консуматорството и екологичните проблеми на съвременното ни общество, чрез употребата на рециклирана хартия от ненужни опаковки и книги.

Събитието остава вярно на почитта си към красивото и екологично изкуство, но навлиза и в сериозен дебат с различни общности, градската култура и изкуството в публичните пространства, като на 14 април ще се проведе дискусия по темата. Очаквайте подробности!

Девет изложби, разпределени в месеците до края на годината, ще представят над 200 автори от 30 държави. Разделянето на програмата в два панела  е с цел по-широк обхват на публики, по-голямо покритие  в дигиталните социални мрежи, привличането на публика без струпване в един определен момент и независимо представяне на визуалното изкуство в условия на ограничения.

Изложби и събития:
„Емоции“ – галерия „Сан Стефано“;
„Аматерас“ годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство – НДК;
„Орнаменти“ на Красимира Дренска – НДК;
„Японски достижения“ – Галерия „Мазда“;
“Лаконично”- дигитален проект, Колекция „Аматерас“ – Триъгълна кула на Сердика, РИМ-София;
Самостоятелен проект на Зорина Милковска – галерия „Контраст“;  
„Щрайх“, юбилейна изложба на Тодорв Тодоров, съпътствана от дискусия за изкуството в градска среда – галерия „Райко Алексиев“;
Представяне на новата книга за съвременна скултура на Тодоро Тодоров;
Източно изкуство – галерия „Средец“;
Лекции за иновации в съвременното изкуство;
Лекции за постиженията на СХАФ през изминалото десетилетие;
Работилници.

Организатор: Фондация „Аматерас“
Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община и е се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата – Програма „Визуални изкуства“ и Национален фонд „Култура“ – „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата“.

Повече информация и програма можете да намерите тук.