Назад

„Дух и материя“
самостоятелна изложба
на Летисия Бургос

От 6 юли до 28 юли в галерия „Мисията“ ще бъде представена дългоочакваната изложба на аржентинската авторка Летисия Бургос, част от София хартиен арт фест 2023. Изложбата ще покаже рядка селекция от произведения с авторска хартия и сложна комбинация от различни техники и текстури, търсения в огромното разнообразие на цвят и форма. Преливането от силни структури към фини, абстрактни и фигуративни изображения, създава усещането за огромната сила на втъканото послание. Характерните за нея мощни гравюри, преплетени с релефи и структури, внушават усещане за движение и одухотвореност на материята.

Летисия Бургос е известен автор в сферата на хартиеното изкуство и член на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA). Има огромен принос за развитието на това изкуство в Аржентина, а като университетски преподавател в Университета на Мендоса е привлякла редица млади автори към това направление на съвременното изкуство. Нейната специализация в САЩ в началото на творческата ѝ кариера е фокусирана върху Укийо-е. Тази известна японска техника – гравюра на дърво, пречупена през различното светоусещане на Летисия Бургос, оставя дълбока следа в аржентинската графика и хартиено изкуство.

Преди няколко години фестивалът даде началото на обменен проект между България и Аржентина, като куратор и участник от аржентинска страна беше Летисия Бургос.

Изложбата е под покровителството на Посолство на Аржентина в България и ще бъде ще бъде открита от Н.Пр. Алфредо Атанасоф, Посланик на Република Аржентина в България.

Галерия „Мисията“ е отворена за посещения от понеделник до петък между 10:00 и 17:00 ч.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 и се организира с финансовата подкрепа на Национален фонда „Култура“ – програми „Едногодишен грант '22“ и „Възстановяване и развитие на частни културни организации“.

публикувано на 05.06.2023