Назад

„Северно изкуство“

От 13 октомври до 5 ноември в галерия „Финес“ ще бъдат представени артисти от Дания, Исландия, Новрегия, Финландия и Швеция, работещи в областта на хартиеното изкуство. С тази изложба фондация Аматерас поставя началото на проекта „Единни в изкуството“, фокусиран върху обменни инициативи между северноевропейските държави и България.


Съвременното изкуство на Северна Европа е известно с втъкания мистицизъм, който се прокрадва през дифузно осветление, внасящо очарование и загадъчност. Произведенията са в широк спектър – графика, колаж, обекти, инсталации и скулптура.


Представените автори работят в разнообразен диапазон от идеи, техники и послания, обединени от своята хуманна и гражданска позиция в съвременния свят. Живеем в динамично време с много промени и сериозни предизвикателства, като това е запечатано в повечето произведения чрез алегория или абстрактно съдържание. Войната в Украйна внася смут в познатата реалност и авторте не остават безразлични. По свой начин се фокусират върху човека и опазването на хармонията в света, в който живеем. Произведенията са носител на хуманизъм, утвърждаване на човешките ценности и опазване на мира и сигурността на планетата.


В някои от произведенията човекът, и по-конкретно неговата персонификация, върху разкази и поеми от миналото и настоящето.


Инсталационните произведения и скулптурите контрастират на двумерните колажи, графики със смесени техники от различни видове печат, фотография и рисунка, които чрез символи разказват лични истории. Интимните откровения и съдбовни преживявания са доминиращи при някои от авторите.


Селектирани са 17 художници от 5 държави: Ингве Рибел, Ида Гулдхамер, Кaт Скийернинг, Хенриете Тоугoрд от Дания; Храфн Хролфсон, Рагнхилдур Стефансдотир от Исландия; Вибеке Дамгаард, Ева Сьовал, Елън Рингстаг, Кирсти Гротмол, Ханне Фрей Хюсо от Норвегия; Лииса Малкамо, Лайна Коскела, Туулики Пьоллисахо, Анна-Мая Бергман, Нийна Килтамьоки от Финландия; Маргарете Манервик от Швеция.


Изложбата ще бъде открита от представители на посолствата и консулствата на Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.


Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година и се организира с финансовата подкрепа на програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“.

публикувано на 12.10.2022