Назад

Дантела на вековете

Първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2024 олицетворява тазгодишното мото – „Без граници“. Изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура. Проектът се случва благодарение на програмата „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.


Изложбата е необикновен проект на Альошкина, автор с утвърдено име в сферата на украинското съвременно изкуство. Работите са създадени в традиционната техника „витинанка“ и изграждат елегантна и внушителна арт среда. Експозицията е представяна на Венецианското биенале за архитектура през 2023 година като част от павильона „ДНК Украйна“.

Изяществото на произведенията, изтъкани от символични елементи с проникваща през тях светлина, създават незабравимо емоционално въздействие. Техниката „витинанка“ като изкуство на рязаната хартия отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Това разказва и проектът „Дантела на вековете“, неслучайно представен в историческото сърце на София – „Триъгълна кула на Сердика“.

Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна и нейното формиране като народ и държава. В последното десетилетие украинците преоткриват своята култура и национална идентичност, в чиято основа откриваме и бойния им дух. Творческият подход на Дария Альошкина съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция. Паната, плуващи в пространството като видения от дълбините на историята, са разпределени в девет теми: Скития, Киевска Рус, Анна Ярославна, Златна орда, Шевици на казашките старейшини, Покров Богородичен, На свобода, Модерн и Трипиля.

За своя проект Альошкина споделя:
„Женските образи в творчеството ми заемат може би най-важното място, обичам да създавам, измислям и да одухотворявам техните истории. В този проект, който е предимно орнаментален, исках да намеря място и за женските образи. Спрях се на Анна Ярославна, Покров Богородичен и женски силуети  от модерната витинанка. Образът на дъщерята на Ярослав Мъдри Анна Ярославна ми е близък и с това, че през 2018 година успях да посетя френското градче Санлис и да усетя атмосферата на града, където е живяла тя. В „Трипиля“ вложих спомени. Като малка нямах много играчки на село – помня керамичните глинени скулптури във формата на стилизирана жена. Формата на тази керамична статуетка е основа на композицията на тази витинанка. Силуетът на жената, която се ражда от водата. Символите и орнаментите са взети от керамиката – дъжд, земя, вода.“

„Дантела на вековете“ се открива на 25 март от 18:00 ч. и може да бъде видяна до 25 април 2024 г. всеки ден между 9:00 и 17:30 ч. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16, София 1000).

Съпътстваща изложбата програма:
• 26 март от 15:00 ч, „Витинанка“ – презентация на авторката и нейното творчество и уъркшоп, представящ техниката „витинанка“;
• 5 април от 16:00 ч, „Културни политики в размирни времена“ – разговор между културни оператори, обществени и културни институции, държавни институции и медии;
• 17 април от 18:30, „За какво мисли човек“, литературна презентация (представяне на едноименната книга на украинския писател Васил Габор, изд. Ерго, 2023, от преводачката Павлина Мартинова-Иванова, издателя Мартин Христов и интервю с писателя).

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на проекта „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, с финансовото партньорство на Eвропейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ и Културен календар на Столична община за 2024 г.

публикувано на 18.03.2024