Назад

Сенсей Юске Шимомура
представя Изкуството
на Кирие

Япония има изключително значимо присъствие в есенния панел на София хартиен арт фест 2023, представена с изложба, състезание за юноши и съпътстващи събития. По традиция някои от тези събития са част и от Дните на японската култура в България. Това партньорство датира от създаването на фестивала, като културните отношения на фондация Аматерас с японските ù партньори подаряват ежегодно на столичани незабравими преживявания.


На 13 октомври в изложбата „Японски импресии“, представена в галерия Мазда, беше организирана работилница в средата на изложените произведения. Сенсей Юске Шимомура посети България, за да представи „Изкуството на Кирие“ – древното изкуство на рязаната хартия. Събитието предизвика огромен интерес сред почитателите на японските древни занаяти. Над тридесет човека изпълниха пространството на галерията. Под менторството на сенсея те създадоха авторски произведения, които ще красят техните домове. Уъркшопът включи прожекция за Сенсей Юске Шимомура с неговите съвременни инсталации, които надскачат занаята и достойно се нареждат до най-добрите образци на съвременното инсталационно изкуство в Япония.

Организаторите подкрепиха участниците с презентация на приготовление и дегустация на студен японски чай. Чайовете Ходжича и Сенча бяха любезно представени и предоставени от Николай Кандиларов.


Събитието се организира под патронажа на Посолство на Япония.
Организатори: фондация Аматерас, Стар Моторс България (официален представител на Мазда за България) и Японската бизнес асоциация за Източна Европа.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант ’22“ на Национален фонд „Култура“, Календар на културните събития на Столична община за 2023 година и Посолство на Япония в България.

публикувано на 15.10.2023