Назад

Японски импресии

На 3 октомври, в рамките на 34-тите Дни на японската култура в България, ще се открие изложбата „Японски импресии“ в галерия „Мазда“. Като дългогодишен партньор на София хартиен арт фест, „Мазда“ допринася за популяризирането на съвременното изкуство в бизнес пространства и дава тласък за привличане на нови публики, предоставяйки ежегодно шоурума си за изложба с японски артисти.

Произведенията, селектирани за изложбата, разкриват различни техники и течения в японското съвременно изкуство. Ще бъдат показани автори, които работят в различни направления. Работите представят широк спектър от медии – керамика и хартия, инсталации, обекти или изцяло класически техники, които обаче показват нов подход. В изложбата доминират черно-белите произведения, но сред тях се прокрадват и такива с ярък колорит. Характерният за Япония минимализъм е отличителна черта на експозицията.


Асоциация NEXUS, дългогодишен партньор на фондация „Аматерас“, представя част от своите членове заедно с непоказвани до момента  автори в СХАФ, които ще представят свои експериментални търсения. Проектът е от огромно значение не само за участващите автори, но и за проследяване на определени процеси в съвременното изкуство на Япония.


В изложбата участие взимат: Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Кеджи Сато, Мицуру Куроки, Тору Курита, Ацуми Мурата, Маюми Цукуда, Норико Амано, Сумие Мацуура, Нобуко Уеда, Джьонг Муун и Йошиаки Кажикава.


Откриване: 3 октомври от 18:00 в шоурум Мазда, бул. Арсеналски 2 (до Сити Център София – CCS). Изложбата ще продължи до 3 ноември и може да бъде посетена всеки делничен ден от 11:00 до 20:00; както и в събота от 12:00 до 18:00.

„Японски импресии“ е част от програмата на СХАФ 2023 и 34-тите Дни на японската култура в България. Събитието ще бъде открито от г-н Шинозава, Съветник към Посолство на Япония в България, управителя на Мазда г-н Петър Караиванов и представители на Фондация Аматерас.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант“ на НФК, Културен календар на Столична община и Посолство на Япония.

публикувано на 03.10.2023