Назад

Преплетено

Изложбата е вторият авторски проект на Даниела Тодорова, който отбелязва нейния 60-годишен юбилей през 2023 година. Изложбата е част от раздел „Самостоятелни изложби“ на София хартиен арт фест и е заключителното събитие в тазгодишната програма на фестивала. Галерия „Сердика“ е подбрана не случайно, в сърцето на стара София – Женски пазар, на 50 метра от сградата, където авторката е родена и отраснала.


Проектът е посветен на тема, вълнуваща Даниела Тодорова от години – преплитането на време, пространство и форма на изразяване. Колекцията от работи представя свитъци и пана, допълнени от инсталация, която обединява цялото пространство. Експозицията се превръща в едно цяло произведение, в което всеки отделен елемент общува с останалите. Свитъците са едни от най-предпочитаните форми от авторката в цялото ù творчество, носещи не само послания и изображения, но често стават и част от големи пространствени инсталации. А комбинацията от хартиени и релефни фрагменти засилва усещането за движение и лекота. Произведенията са изградени от японски и корейски ръчни хартии, вплитащи конопени и ленени влакна, фрагменти от стари книжни издания, ефирни растителни елементи и малки свитъци с откровения. Работите носят деликатни релефи, характерни за стила на авторката.

Творческият път на Даниела Тодорова започва в сферата на монументалните изкуства с редица награди за изкуството в архитектурата в България и чужбина. През 2008 г. във Финландия е пленена от възможностите на хартиеното изкуство и през последните 15 години то доминира в работата ù. Характерни са произведенията в естествена белота и фини структури, отправящи различни послания.


За проекта си Даниела споделя:

„Основен фокус в цялото ми творчество, независимо от медията, са духовните послания, втъкани в символични произведения. В годините съм преминала през различни медии – графика, карикатура, живопис, стъклопис и иконопис. Преди почти 20 години открих неподозираните възможности за създаване на голямоформатни произведения, носещи лекота и виталност, чрез езика на този древен материал хартията. Това и до днес е любимата ми медия, на която посветих години не само за себе си, но и за редица артисти от цял свят. Вярата ми в единството и срещата на съдба и реалност е в основата на този проект, носещ символичното име „Преплетено“.

Посланията, които отправям са част от усещането ми за символизъм и чистота във Вселената, което е и мое кредо. Белотата и естествените нюанси от кремаво до златистокафяво, изразяват преклонението ми към истинските неща в живота и нашата Земя, скътала древни знания чрез символи и знаци, покрити от праха на Времето.

„Преплетено“ е откровение. „Преплетено“ е началото на дълъг разказ за живата памет, която ни заобикаля и носи информация от дълбока древност. Мястото, където съм родена, е най-старото тържище в Европа, което не е променило нахождението си и до днес и е било важна социална локация в древна Сердика. В спомените ми това място е обляно със светлина и багри на изобилие. Това е безценно богатство не само за нас, но и за тези, които идват след нас. Вярвам във вечната зависимост от минало и бъдеще, срещащи се в настоящето, част от което сме ние.“


Изложбата е отворена за посещение до 13 януари 2024 г. в галерия „Сердика“, на ул. „Цар Самуил“ 90-Б, ет. 2, обновената част на Женски пазар.
Работно време: от вторник до събота, 11:00-18:00 ч.

Събитието е част от София хартиен арт фест 2023 и се реализира с финансовата подкрепа на програма „Едногодишен грант ’22“ на Национален фонд „Култура“ и Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

публикувано на 11.12.2023