Назад

„Скрити послания“
Японско хартиено изкуство
от колекция Аматерас

Официалното откриване ще се проведе на 22 септември, четвъртък от 18:00ч в Триъгълна кула (бул. Княгиня Мария Луиза 16, София 1000).


В есенната програма на София хартиен арт фест 2021, между 22 септември и 20 октомври фондацията ще представи експозиция от дарени и наградени произвeдения на японски автори, част от колекция Аматерас. Музея за история на София е дългогодишен партньор на СХАФ и Дните на Японската култура. Представена в изложбеното пространство Триъгълна кула на Сердика изложбата обединява тези две събития. Изложбата ще се проведе под патронажа на Посолството на Япония в България.


Традиция в историята на СХАФ е всяка година японското представяне да обогатява разнообразието от теми и автори. В пространството на вълнуващата Триъгълна кула на Сердика, за втори път ще се види японско съвременно изкуство. Изложбата е селекция от произведения, участвали в 13-годишната поредица от японски събития в СХАФ и съвместните инициативи на Фондацията с различни японски организации. Част от произведенията са на наградени автори в раздел Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство.


Изложбата „Скрити послания“ представя съвременни автори от различни райони на Япония в многообразие от стилове и техники. Част от авторите са членове и приятели на асоциация NEXUS. Други автори са селектирани от куратора в допълнение на широкия спектър от идеи и авторски търсения, участвали в най-големия раздел на СХАФ – Биенале за хартиено изкуство.


Обединавящото в селекцията е характерната за съвременното японско изкуство изчистена стилистика и брилятна прецизност. Лаконичната и чиста визия отново са доминиращи. Това са две от най-характерните качества за японските автори, което е част от дълбоката философия за съграждане и обожествяване на духа, красотата и природата. Много от произведенията съчетават елегантен ненатрапчив символизъм, заложен във внушението за тишина и съзерцание, което тези произведения будят в зрителя.


Организаторите се стремят да предсътавят на аудиторията произведения, които възпитават естетика и финес. Зрителите имащи интерес към културата на Япония и нейната загадъчност, ще обогатят представата си за съвременна Япония и тенденциите в направлението Хартиено изкуство. Характерното за част от авторите е новото интерпретиране на традиционни древни японски техники, които впечатляват със своето виртуозно изпълнение. Изложбата допълва успешните изложби до момента на СХАФ със своите послания към публиката и новаторски произведения.


Участващи автори: Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Какуко Ишии, Тору Курита, Джьонг Муун, Кенджи Сато, Ацуми Мурата, Нобуко Уеда, Кихачиро Нишиура, Мицуе Ито, Ясуко Иянага, Мики Накамура, Юко Нишимура, Уакако Ишисоне и Маюми Цукуда.


Изложбата е част от 32-те Дни на японската култура в България, есеният панел на СХАФ 2021 и се провежда под патронажа на Посолството на Япония в България.


Заповядайте, очакваме Ви!


Организатор: фондация Аматерас
Куратор: Даниела Тодорова

публикувано на 08.09.2021