Назад

Голямото синьо.
Нови хоризонти

Самостоятелната изложба на Валентин Бакърджиев в галерия Контраст ще бъде открита на 01.07.2022. Авторът беше отличен с Наградата за български автор в Аматерас – ежегодна изложба/конкурс за хартиено изкуство през 2021 година. Проектът „Голямото синьо“ е част от последните търсения на автора, в който той умело вписва централно разположена в изложбената площ кинетична инсталация, завихряйки около нея останалите двуизмерни произведения. Подзаглавието „Нови хоризонти“ е целенасочено обвързано с надслова на тазгодишното издание на СХАФ. Експозицията е цялостно произведение, изтъкано от отделни елементи, които хармонично образуват безбрежно синьо пространство иможе да бъде видяна до 14.07.2022.

„…Този проект е свързан със световната култура. Прилагам древни занаятчийски техники, които отвеждат на ниво изобразително изкуство. Едни от ранните и основни вдъхновения идват от керамиката Delfts blauw“ – изследване на вибрацията на синия пигмент и орнаменти, пукнатини и нюанси на стари глазури, които създават различни многопластови текстури и специфична дълбочина.
С моите произведения създавам прозорци към различни светове, насочващи зрителя да направи своя собствена история. Небето и океанът ни свързват в свят без границаи всички дишаме един и същ въздух. Живеем в една Синя планета. „Голямото синьо“ е изразителен, страстен, мощен и интимен проект. Синьото показва най-доброто от различните светове. Светът е мой. Древните занаяти, които използвам, идват от епоха, когато планетата ни все още е била чиста.“
Валентин Бакърджиев


Събитието ще бъде открито от Н. Пр. г-н Симон ван дер Бург, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия.


Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“.

публикувано на 13.06.2022