Назад

Ефирно

Проектът на Даниела Тодорова отбелязва шейсетият ù юбилей. Тя е автор с утвърдено име в сферата на хартиеното изкуство, куратор и създател на София хартиен арт фест. Този проект е част от раздел „Самостоятелни изложби“ към тазгодишната програма на фестивала. Посветен e на любима тема за авторката – светлината и нейните многопластови измерения. Експозицията е изградена от живописни и хартиени пана, обединени от инсталационни произведения със светлина, а комбинацията от хартиени и релефни структури допълва усещането за движение и лекота.


Изложбата е отворена за посещение между 2 и 12 май в галерия „Средец“, Министерство на културата.
Работно време: от понеделник до петък, 09:00 – 17:30.

За този проект Даниела Тодорова споделя:
„Основен фокус в цялото ми творчество, независимо от медията, са духовните послания, втъкани в символични произведения. Философите определят Ефира (квинтесенцията) като най-високия слой на въздуха. Тази почти невидима, но много мощна енергия, винаги е била обект на търсене в произведенията, които създавам. Това е петият елемент, свързан с божественото. Духовните ми пътувания в непознатия невидим свят и срещата с онази чиста и нежна субстанция – Ефира, са част от моите видения и търсения в изкуството. Посланията, които отправям, са част от медитативни състояния на съзерцание и проникване зад завесата на видимото в докосване до светлината. Символизъм и чистота са мое кредо, изразени чрез вечното смълчано бяло, кристални структури и трептяща материя.

Трудно се изразява по материален начин Ефирът. Това е най-фината материя във Вселената, според древните алхимици. Описана е в различните ù духовни направления като най-невидимата и важна сфера от света между хората и Вечния безкрай.


Ефирът е жива памет, която носи информация от древността до наши дни и когато проникнем в него, той ни дарява с безценните си богатства.“

Даниела Тодорова има големи заслуги за представянето на хартиеното изкуство – предпочитана от нея медия. Творческият ù път започва в сферата на витражите с редица награди за изкуството в архитектурата в България и чужбина. През 2008 г. Даниела е пленена от възможностите на хартиеното изкуство във Финландия, превръщайки хартията в основна медия в творчество си през последните 15 години.


Интервю с Даниела Тодорова относно проекта можете да намерите тук.


Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен грант ’22“ на НФК и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

публикувано на 02.05.2023