Назад

България. Иновации и традиции.
Изложба в Люксембург

Фондация Аматерас има огромната чест да обяви, че основателите ù – Тодор Тодоров и Даниела Тодорова, бяха поканени да представят първата изложба на българско изкуство в сградата на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Изложбата бе създадена по инициатива и под патронажа на посолството на Република България в Брюксел, което е акредитирано и във Великото херцогство Люксембург, в тясно сътрудничество с г-жа Марияна Кънчева, български съдия в Съда на ЕС.

В хода на вернисажа председателят на Съда г-н Кун Ленартс отправи приветствие към многобройните гости, които включваха Н. Пр. Владимир Бартъл, посланник на Чешката република в Люксембург, българските съдии Александър Арабаджиев и Александър Корнезов и членове на Европейския съд от други страни и техни сътрудници, дипломати, представители на българската общност и културни дейци. Той изтъкна мястото на България в обединена Европа като държава с хилядолетна култура и традиции. Г-н Ленартс изрази сърдечни благодарности на авторите, на българското посолство и на съдия Марияна Кънчева за инициативата и организирането на изложбата.

В своето приветствено слово посланикът на Република България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев изтъкна символиката в представянето на съвременно българско изкуство в лоното на европейското правосъдие, тъй като културното наследство и многообразие е споделена европейска ценност. Той посочи, че впечатляващите резултати на българското изкуство, наследило духовните послания и творческия потенциал на хилядолетна култура, ни дават национално и европейско самочувствие и изграждат културната ни принадлежност. Запазвайки своята национална чувствителност и облик, българските творци следват и развиват европейските идеи и художествени тенденции, създавайки оригинални образци на съвременно изкуство, свидетелство за което е и настоящата изложба. Българският посланик изрази надежда, че в близко бъдеще ще станем свидетели и на постоянна експозиция на изобразително изкуство от България в архитектурния комплекс на Европейския съд.

Съдия Марияна Кънчева приветства изложбата на съвременно българско изкуство, пропита с дълбоки послания, и представи нейните създатели. Целта на проекта, който представя фрагменти от духовното и антично наследство по нашите земи, оставило своя отпечатък върху развитието на Европа и нейната духовна ценностна система, е да се илюстрират дълбоките връзки на културно наследство на България с европейската история и култура, посочи г-жа Кънчева.

Авторите благодарят на всички партньори в създаването на изложбата за възможността да представят за първи път българско изкуство в Европейския съд, както и да представят творчеството си в Люксембург.

Фондацията благодари персонално и на г-н Крикор Аджамян и екипa му за улеснения процес на инсталиране на произведенията, както и на екипa от симултантни преводачи погрижили се за гладката комуникация при официалното откриване в „Червената зала“.

Изложбата е първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2023, организиран ежегодно от фондация Аматерас, и ще може да бъде видяна от 13 март до 31 май. Представените произведения са част от скулптурна колекция „Щрайх“ и колекцията от хартиени творби „Древни послания“.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Едногодишен Грант '22“ на НФК и Календар на културните събития на Столична община.

публикувано на 20.03.2023