Назад

Зелена архитектура

Този раздел е представян в програмата на София хартиен арт фест периодично, поради своята специфика и връзка с архитектурни и дизайнерски бюра. Най-голямото представяне в този раздел е през 2011 година, когато архитекти и дизайнери са представени в експозиция с дискусия за ролята на хартията в съвременната архитектура и дизайн.


Представяни са световни имена като Шигеру Бан, Заха Хадид, Сър Норман Фостър, Ренцо Пиано, Франк Гери, Фумихико Маки, носители на Наградата Прицкер за изключителни достижения. Представянето на тези големи имена с определени проекти, допринесли за развитието на световната архитектура и дизайн, е свързано с медията хартия. Най-ярък представител е японският архитект Шигеру Бан с неговата хартиена архитектура. Той има изключителен принос за създаването на временни архитектурни съоражения в бедствени ситуации.


В различни издания на фестивала са били представяни някои от тези проекти в лектории и презентации, което е допринесло за обогатяването на познанията на много млади бъдещи артисти. Благодарение на този раздел е предизвиквало интерес към новите технологии за изграждане на временна архитектура и произведения за градската среда.