Назад

Обменни и гостуващи изложби

Раздела за обменни и гостуващи изложби взима голяма част от програмата на София хартиен арт фест през годините. След първото издание много чуждестранни партньори на фондация Аматерас проявяват активен интерес за представяне на експозиции от произведения показани в СХАФ, като гостуващи формати в техните държави. Същевременно предлагат представяне на свои кураторски изложби в издания на фестивала или създаване на съвместни експозиции.


Тази тенденция на обмен и съвместни партньорски инициативи, създава цялостна мрежа от организации, които заедно с фондация Аматерас радеят за популяризирането на хартиеното изкуство. През годините София хартиен арт фест е причина за обменни проекти с Аржентина, Бразилия, Ирландия, Литва, Франция и същевременно доразвива Българо-финландски арт проект и проекта България – Япония. Осъществяват се гостуващи изложби от IAPMA, NEXUS (Япония), Асоциацията на Литовските художници, Асоциацията на кипърските художници работещи с хартия и Ателие Елора (Бразилия).


През 2018 година в специалното издание на СХАФ посветено на Председателството на България в ЕС, фестивала става домакин на конгреса на IAPMA. В това издание основен фокус са гостуващите изложби на IAPMA и пътуващите обменни изложби на фестивала в Бразилия, Финландия, Япония и Косово.


От създаването си до днес този раздел е представил България в различни точки на света с изложби, носители на екологични и хуманни послания от света на хартиеното изкуство. Експозиции са представени в световни форуми като Lucca Biennale Cartasia (Италия), International Paper Art Bienniale Beer-Sheva (Израел), Chaine De Papier (Франция) и Biennial Fenxian (Китай).