Назад

Старото ново

Изложбата е втората кураторска селекция на произведения от колекция „Аматерас“. Експозицията ще бъде изложена в зала „Триъгълна кула на Сердика“ от 10.05.2022 до 10.06.2022.

В настоящата ситуация със затруднена логистика поради Ковид-19 и войната в Украйна много от артистите по цял свят са сериозно възпрепятствани да участват в международни събития. Затова борда на фондация „Аматерас“ взе решение да представи ретроспекция в тазгодишното издание на Биеналето, представяйки наградени произведения и дарения от колекция „Аматерас“, участвали в София хартиен арт фест и Аматерас – ежегодна изложба/конкурс за хартиено изкуство.


Произведенията отправят послания за утвърждаване на човешките ценности и опазване на мира и сигурността на планетата. Човешката история винаги е била съпътствана от изпитания. Инсталацията „Гладните Духове“ на Хелън Фредерик е отражение на погълнатите души от войната във Виетнам. Фигуралните обекти на Ирене Рамензее са в диалог с инсталациите на Ренате Швайцер и Даниела Тодорова, отварящи темата за човека, неговите житейски фази и връзката му с природата. Мълчаливо застиналата инсталация на Сумико Тасака завършва този диалог и насочва вниманието към инсталацията на Мариан Коломбани, сантиментално откровение за традициите, семейството и нелекия път през едни по-стари времена в Европа. Левитиращият обект на Аделина Раковска създава допълнително усещане за преминаване през времето и пространството, насочвайки ни към инсталацията на Марсел Бенаму, оставила своето откровение в стари страници отархивни дневници.


Селекцията представя 15 автора от 6 държави, които обединяват географския и културологичен принцип и звучат като едно цялостно послание за добруване и мир.


Събитието ще бъде открито от г-жа Весела Кондакова, Зам. министър на културата.


Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“.

публикувано на 25.04.2022