Назад

„Форми на хартия“

изложба на Ацуми Мурата

Започват 33-тите Дни на японската култура в България с изложба от есенната програма на София хартиен арт фест 2022. На 1-ви септември от 18:00 в Триъгълна кула на Сердика, РИМ – София се открива изложба на японската артистка Ацуми Мурата. Изложбата може да бъде посетена до 30 септември 2022.


Ацуми Мурата е добре позната на почитателите на хартиеното изкуство. През годините тя е нeколкократно награждавана в рамките на фестивала за хартиено изкуство, както и в редица други събития, организирани от фондацията. Нейни произведения са част от колекция Аматерас. От 2010 година до днес нейни работи са представяни в над двадесет изложби за японско съвременно изкуство в България и различни пътуващи изложби из Европа и Латинска Америка. Нейни инсталации и обекти са излагани по цял свят.

Изложбата представя последната серия на артистката, създадена в характерните за нея черно и бяло. Чрез своите елегантни и ефирни свитъци, които са сложно съчетание на „козо“ (хартия с калиграфия), тя внушава лекота и минимализъм. В творчеството ù поезия и калиграфия заемат важна роля в изграждането на инсталации, трептящи при всеки полъх на вятъра. Елемент от изложбата е и инсталация, съвместен проект с Уакако Ишисоне.


София хартиен арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“.


Проектът е под патронажа на Посолство на Япония в България.

публикувано на 20.08.2022