Назад

„Орнаменти“
изложба на Красимира Дренска

На 10ти юни (четвъртък), от 18:00 в НДК, паралелно с откриването на „Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство“, врати отваря самостоятелната изложба на Красимира Дренска, наградена с приз за български автор в миналогодишният конкурс. Тя е един от малкото артисти, участвали във всички издания на конкурса и избора на журито беше дългоочаквано събитие.


Фокусиран върху произведения от рециклирана хартия, свързани с човешки послания и детайли от действителноста, проектът „Орнаменти“ дава една различна гледна точка върху отпадъчните хартиени продукти, които макар и невидими са част от произведенията.


Ето какво казва самата авторка за тази колекция:


„… Основният визуален елемент в композициите е орнаментът, който според архаичните представи е ключ към овладяването на суровия природен материал, от който са изработвани предметите за бита. Едва когато даден предмет бива украсен с орнаменти, става подвластен на човека и може да му служи. Следвайки тази идейна линия, аз изграждам система от орнаменти, които организират материала от хартиена „каша“ в няколко серии произведения, препращащи към теми за сътворението, вселенската хармония, космическия баланс, пътя към постигане на равновесие.“

Красимира Дренска е родена в Самоков, но по настоящем живее и работи в София. Изявява се в областта на хартиеното изкуство, декоративната живопис и компютърно генерираната графика. Има бакалавърска степен по Педагогика на изобразителното изкуство (2011) и магистърска – по Семиотика на изобразително изкуство (2012). През 2016 защитава докторска дисертация в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2018 г. започва да преподава в катедра „Визуални изкуства“ на същия университет. Проявява особен интерес към различни символи и знакови системи, които са неизменна част от нейното творчество. Участва в множество национални и международни изложби, конкурси и форуми за изкуство. Носител е на няколко награди и е член на Съюза на българските художници в секция „Текстил“.


Въпреки пандемичната обстановка изложбата може да бъде посетена всеки ден от 10:00 до 19:00 в периода 10ти до 30ти юни в „Мраморно фоайе“ НДК.


Приятно разглеждане!

публикувано на 09.06.2021