Назад

„Мизухики. Иновации от Япония“
изложба на Какуко Ишии

Седмата, последна изложба от програмата на София хартиен арт фест 2021 и 32ри Дни на японската култура в България е на японска авторка Какуко Ишии наградената с Гранд При в „Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство 2020“. Откриването ще се проведе на 25.11.2021, Четвъртък, от 18:00 в галерия „Средец“. Събитието ще продължи до 08.12.2021.


В тази изложба Какуко Ишии представя произведения, създадени почти изцяло в дух на лаконичност и много фино премерен баланс между черното и бялото, подчертано от огнено червено.


Авторката има големи заслуги за българо-японските културни взаимоотношения. Чрез своите произведения представя традиционна техника, поднесена по нетрадиционен начин. Освен като автор, тя работи и като куратор в Азия и Европа.


За своите произведения тя споделя: „Моята основна концепция при създаването на творбите е, доколкото мога, да не внасям изкуствена обработка на материалите, а да се наслаждавам на едва доловимите нюанси, които се откриват във формите и текстурите им в резултат на това. В процеса на раждане на всяка творба за мен първата стъпка е срещата с материала. Досега съм била привлечена от очарованието на различни материали и съм работила с множество такива като сурова вълна, рамия, сизал, ръчно изработена японска, корейска и тайванска хартия, китайска хартиена нишка и др. В последните години работя с мизухики. Мизухики е материал, който носи специфично традиционно японско значение, тъй като се използва при различни ритуални поводи като сватби и погребения, но същевременно разкрива и един нов аспект за творене чрез повторение на просто действие – като завързване на възли и след това събирането и оформянето им в произведение на изкуството. По този начин се показва нова страна на материала и наред с това се разкрива самата му същност.
Когато творя, аз не си представям нещо конкретно, затова и заглавията на произведенията ми са със символно значение, тоест оставям възприемането на формите и нюансите на изложените творби на въображението на наблюдателя. В определен смисъл създаването на изкуство представлява дейност по разрушаване на нещо и пресътворяването му в нещо ново. Вярвам, че в моите творби, това трябва да намира своето върхово изражение.“


Галерия „Средец“ е отворена за посетители между Понеделник и Петък от 09:00 до 17:30 на адрес бул. „Александър Стамболийски“ 17.


Изложбата и съпътстващият я каталог са реализирани с любезното съдействие на г-н Александър Керезов.


Събитието е организирано от фондация Аматерас и подкрепено от Министерство на културата и Посолство на Япония в България

публикувано на 22.11.2021