Назад

Японски шепот

Традиционната изложба за японско хартиено изкуство в галерия Мазда ще се открие на 31 май. Галерията е запазена марка в програмата на София хартиен арт фест, утвърдила в годините съчетаването на бизнес пространството с артистични прояви на японски творци.


Тази традиция, инициирана от компания Мазда, даде своето сериозно отражение в културния облик на София, като привлече нови публики към културни събития, които имат рефлексия и в Япония.

Експонатите, селектирани за изложбата „Японски шепот“, представят различни техники и течения в японското съвременно хартиено изкуство. Те нашепват с типичната за японската култура дискретност, послания за опазване на природната среда, преклонение пред Майката Природа и почит към Вселената. Изящество, финес и красота са само част от характерните качества на експонатите, включени в тази ежегодна инициатива. Минимализма и виртуозното изпълнение са отличителни характеристики за японските произведения.


През годините авторите участващи тук са представяни и в други изложби от София хартиен арт фест. Тази година селектираните имена са: Какуко Ишии, Тору Курита, Мицуру Куроки, Ичиро Мацуо, Йошиаки Кажикава, Йошио Икезаки, Мицуе Ито, Миюки Таняма, Норико Амано, Нобуко Уеда, Рицуко Джиноучи, Сумико Тасака, Юки Цубояма, Юкико Маеда и Ясуко Иянага.


Партньори на проекта са асоциация NEXUS (Фукуока), Посолство на Япония и компания Мазда.


Събитието ще бъде открито от г-жа Весела Кондакова, Зам. министър на културата.


Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се осъществява с подкрепата на: Столична община, Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“.

публикувано на 02.05.2022