Назад

Обменният проект
„Изток – Запад“
гостува на галерия Финес

На 10 ноември от 18:00 в галерия „Финес“ се открива последната изложба за тазгодишното издание на София хартиен арт фест, която може да бъде посетена до 3 декември 2022.


След представяне на разнообразни експозиции като част от най-големия раздел на СХАФ – Биенале за хартиено изкуство, „Изток – Запад“ се фокусира върху скулптурата и инсталацията. Същевременно продължава обменния проект между България и Германия  в следващите години с пътуващи формати в двете държави.


Селектираните автори представят произведения в различни стилове и с разнообразни послания. Инсталациите и обектите преливат от структури и обеми в диапазона на бялото и черното, някои артисти използват илюзията за обем или се фокусират върху релефи, трети предпочитат аморфни форми в меки, земни тонове. Светлинни произведения се явяват контрапункт на други, които залагат на пищна цветност.


Селекцията представя 18 автори от България и Германия: Анна Бояджиева, Даниела Тодорова, Тодор Тодоров, Снежана Симеонова, Валентин Бакърджиев, Аделина Раковска, Красимира Дренска, Цвета Петрова, Михаил Артамонцев от България; и Верена Фридрих, Ирене Хопенберг, Инес Зейдел, Илка Раупах, Лоре Галиц, Оксана Берген, София Нордман, Уте Крауткремер, Хелмут Фридрих от Германия;


В рамките на съпътстваща програма, „Изток – Запад“ цели да постави въпроси за определени аспекти в скулптурата и инсталацията извън залата, независимо че конкретната изложба представя камерни произведения, вписани в галерийната среда.


Съпътстваща програма:

11 ноември 2022:
16:00 – 18:00 Презентации на участващите артисти с присъствието на Верена Фридрих, Ирене Хопенберг и София Нордман.

12 ноември 2022:
16:00 – 16:15 Верена Фридрих представя организацията Sculpture Network и членуващи артисти;
16:15 – 16:30 Представяне на скулптурни проекти на партньорските организации Cartasia и NEXUS от Даниела Тодорова;
16:30 – 16:45 Лекция „Скулптура в публичното пространство“ от Тодор Тодоров;
16:45 – 18:00 Дискусия „Ролята на новите технологии в скулптурата“.


Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година и се организира с финансовата подкрепа на програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура“.

публикувано на 09.11.2022